DAARI doet sinds 2002 onderzoek naar mogelijke bestemmingen en activiteiten in het kader van textielreizen. De aanleiding voor dat onderzoek was een verzoek van één van de deelnemers aan de eerste 'gewone' DAARI reis, de Oostkustreis. Zij was actief lid van de Federatie Landelijk Weefkontakt (tegenwoordig: Weefnetwerk) en geïnteresseerd in alles wat met textiel te maken heeft. Omdat er in het (DAARI)gebied langs de Oostkust van India veel bezienswaardigheden zijn op textielgebied, vroeg zij DAARI een speciale textielreis te organiseren. Zij zou zorgen voor de deelnemers. Uiteraard was zijzelf nauw betrokken bij de voorbereidingen.

Ondertussen zijn er twee textielreizen langs de oostkust geweest (in 2003 en in 2004). Wat textiel betreft kenden die reizen een aantal hoogtepunten, excursies naar belangrijke productiecentra van handgeweven stoffen in Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Orissa en West Bengalen.

De hierboven kort omschreven 'weversroute' heeft voor veel enthousiasme onder de deelnemers gezord. Een aantal van hen wil graag een tweede keer op textielreis, maar dan langs een andere route. In het kader van die vraag zijn een aantal plaatsen in Gujarat en Andhra Pradesh bezocht. Het onderzoek heeft geleid tot een aantal mogelijke routes, waarvan er één in het begin van 2007, 2008, 2009 , 2011 en 2013 daadwerkelijk is gevolgd. In 2013 heb ik (Robert-Jan) besloten om me half in India te vestigen en voorlopig geen standaard groepsreizen meer te organiseren. Als inspiratiebron voor reisideeën blijft de Weversroute voorlopig op deze site staan.

De tweede DAARI weversroute

Ahmedabad en omstreken (5 dagen)
In Ahmedabad staat het wereldberoemde Calico (textiel)Museum, dat een unieke collectie historische textielproducten herbergt. In de omgeving van Ahmedabad, in Patan, worden de bekende Patola (dubbel ikat) sari's geweven. Ahmedabad heeft bovendien een kleurrijk en chaotisch centrum dat het bekijken meer dan waard is. Het is een doolhof opgebouwd uit Islamitische, Hindoeïstische en Jain 'blokjes'; uit hoge huizen, tempels en moskeeën, in verschillende, vaak synthetische bouwstijlen. Ahmedabad is ook de stad van (Mahatma) Gandhi. Er verschillende bezienswaardigheden die naar hem verwijzen. Een bezoek aan de Gandhi (Sabarmathi) Ashram kan een indrukwekkende ervaring zijn.

DAARI organiseert een excursie naar de laatste Patola-wevende familie in Patan. Onderweg stoppen we bij de beroemde zonnetempel van Modhera en de Rani Ki Vav 'stepwell', een grootse, rijk geornamenteerde waterput. Natuurlijk gaan we naar het Calico Museum. We doen mee aan een georganiseerde wandeling door het oude centrum van de stad. De Gandhi Ashram en het gemeentelijk museum kunnen op eigen gelegenheid worden bezocht. DAARI zorgt voor adressen van winkels en markten waar het fijne borduur- en tie&dye-werk uit Kutch worden verkocht.

Van Ahmedabad reizen we met het vliegtuig naar het zuiden. De eerste stop is in Hyderabad.

Hyderabad en omstreken (4 dagen)

Hyderabad is een oud Moslimbolwerk in het overwegend Hindoeïstische Zuiden van India. De ommuurde oude stad herbergt een aantal oude Moslimmonumenten en drukke bazaars met een Oriëntaalse sfeer.

We gaan kijken in de werkplaats en winkel van Creative Bee, waarvan de leiding in handen ligt van een vooraanstaande textielontwerpster, Bina Rao. We bezoeken ook de voorraadkamers van Dastkar Andhra, een ideële organisatie die een aantal weversclusters in Andhra Pradesh heeft geadopteerd. Dastkar Andhra doet baanbrekend werk op het gebied van natuurlijke verfstoffen.

Eén van onze dagen in Hyderabad staat geheel in het teken van de ikatweefkunst. We gaan met een eigen bus naar Koyyalagudem, een rustiek Ikatweversdorp met ruime wevershuizen die gebouwd zijn in de traditionele plaatselijke stijl. We worden daar rondgeleid door leden van de plaatselijke weverscoöperatie. De coöperatie zorgt voor een traditionele Nalgonda maaltijd.

Van Hyderabad reizen we met de trein naar Visakhapatnam

Visakhapatnam - Vijayawada (9-10 dagen)

Visakhapatnam is het startpunt van een busreis door het noordoosten van Andhra Pradesh, die een combinatie biedt van palmbomen, rijstvelden, tempels, dorpjes, strand, zee.. en natuurlijk.. textiel.. Het gaat om een route die start in de buurt van Visakhapatnam, aan een verlaten strand bij het dorpje Rushikonda. We logeren in een hotel dat op een heuvel boven de zee ligt. Dat is goed voor de broodnodige rust en het vakantiegevoel. De actievelingen kunnen desalniettemin van alles gaan bekijken: o.a. een oude tempel (Symhachalam) of een Nederlandse begraafplaats (Bheemunipatnam).

Vanaf Rushikonda reizen we met een eigen bus naar Haripuram. In dit dorp is het hoofdkwartier van BCT gevestigd. Zij aan zij met de bewoners van honderden dorpen heeft BCT het leven in de dorpen aanzienlijk  verbetert. We logeren bij BCT en krijgen iets te zien van het werk van de organisatie. In ieder beval bezoeken we de BCT middelbare school, waar de meisjes katoen leren spinnen en het textielatelier waar wordt genaaid en geborduurd. Dat laatstgenoemde werk wordt voor een groot deel gedaan door gehandicapten.

De volgende dag reizen we naar Kakinada een stoffige havenstad. Onderweg stoppen we in een pittoresk dorpje (Etikoppaka) waar bijzonder houtdraaiwerk wordt gemaakt - afgewerkt met een natuurlijk gekleurde schellaklaag. We zijn te gast bij een lokale coöperatie van houtsdraaiers.

Kakinada dient als uitvalsbasis voor een excursie naar het vissers- en weversdorp Uppada, waar o.a. hele fijne Jamdani weefsels worden gemaakt. De hoge luchtvochtigheidsgraad zorgt ervoor dat de dunne draadjes niet knappen en maken daarmee het weven van zo'n verfijnde stof mogelijk.

Kakinada dient vervolgens als startpunt voor een tocht door het tropisch palmenbos- en rijstveldlandschap van de Godavari delta, met overal (clusters) traditionele huizen - vergelijkbaar met de mooiste gebieden van Kerala, maar dan zonder toeristen. We logeren die dag aan de Godavari. De volgende dag rijden we verder in zuid-westelijke richting, naar Srikakulam, een klein dorp aan de Krishna rivier. Daar overnachten we in de compound van een plattelandsontwikkelingsorganisatie.

Het laatste stukje van leidt naar Vijayawada, een traditionele handelsstad aan de machtige riveir de Krshna. We rijden om via Pedana, een  stadje dat in heel India bekend is vanwege de productie van traditionele 'blockprint-kalamkari-stoffen'. We krijgen daar het hele stempel-kook-en-wasproces te zien en bezoeken de werkplaats van een gerenommeerde blockmaker. Onderweg stoppen we ook bij een beroemde klassieke dansschool in Kuchipudi. We verblijven enkele dagen in Vijayawada. We krijgen o.a. een rondleiding langs de verschillende projecten van SKCV, een organisatie die straatkinderen opvangt, en we maken een wandeling door het doolhof van de oude stad. Tot slot bezoeken we de wevers van Mangalagiri, de grottempel van Undavalli en varen we een stukje over de Krishna. We worden in Vijayawada en omstreken begeleid door een aantal ex-straatjongens van SKCV.

Van Vijayawada reizen we per trein naar Tirupati.

Tirupati en omstreken (3 dagen)

De heilige plaats Tirupati ligt in het zuiden van Andhra Pradesh. Ten noorden van de stad, in het gebied van de zeven heuvels van Tirumala, ligt de Venkateshwara tempel. Gemeten naar het aantal pelgrims, is dit belangrijkste Hindoetempel van India. Tirupati is helemaal ingericht op het ontvangen, onderbrengen en voeden van de dagelijkse stromen bezoekers. Het is een aardige stad om te zijn. Vlakbij Tirupati ligt een andere bekende tempel: Sri Kalahasti. Dit is de bakermat van de echte kalamkari - met bamboepen vervaardigde tekeningen op stof. Sla er de boeken maar op na: elk serieus werk refereert aan Sri Kalahasti en in verschillende musea vind je de grote, oude religieuze 'striptekeningen' uit deze plaats. Vlakbij Tirupati en Sri Kalahasti ligt Venkatagiri, een stadje met enkele duizenden wevers, waarvan sommigen zich gespecialiseerd hebben in zeer verfijnde weefsels.

Op het programma staan: een voettocht door de heuvels naar de Venkateshwara tempel; een excursie naar Sri Kalahasti en Venkatagiri. In Sri Kalahasti krijgen we een uitleg over Kalamkari. Daarnaast brengen we een bezoek aan de tempel. In Venkatagiri worden we rondgeleid door een master weaver en kunnen we het hele weefproces en wat daaraan voorafgaat bekijken.

Na een korte treinreis bereiken we het eindpunt van de reis: Chennai.

Chennai (2-3 dagen)

Chennai is een zowel traditionele als moderne havenstad die is gebouwd rond Fort St. George en een groot aantal dorpen. Het is een centrum van klassieke muziek en dans, met een aantal (van oorspong dorps)tempels, o.a. in Mylapore en Tryplicane. We logeren in een goed, traditioneel Zuid-Indiaas hotel in Mylapore, een centrale, kleurrijke wijk. Chennai is een prima plaats om inkopen te doen.

reis op maat

weversroute

oostkustreis

architectuurreis

keralareis

reisdagboeken

reizen algemeen
  WEVERSROUTE (reisidee) < reizen < start
Weversroute
brochure (pdf)
  START
  REIZEN > reis-op-maat | weversroute | oostkustreis | architectuurreis | keralareis | reisdagboeken
  HANDEL > overhemden | kalamkari | papiermaché beelden | bronzen beelden | Mithila paintings |
          filmposters | RVS serviesgoed | slingers | dhurries | houtdraaiwerk | rotan | messing potten |
          marktkalender
  CONTACT
  LINKS > SKCV