start: januari 2014
reisduur: 4 weken
reissom: ongeveer € 2100
groepsgrootte: max. 13 personen

De Oostkustreis is een 4weekse groepsreis die jaarlijks in de wintermaanden wordt georganiseerd. Fragmenten uit de reisdagboeken van de deelnemers staan op de reisdagboekpagina.

reisbeschrijving

Chennai
Na een indirecte vlucht vanaf Amsterdam kom je op de tweede dag van onze reis aan in Chennai (Madras), één van India's grote steden. We verlaten deze drukke stad terstond en gaan met een 'eigen' bus naar het nabijgelegen Mamallapuram.

Mamallapuram (3 dagen)
Mamallapuram is een vissersdorp met 7e eeuwse (monolitische) tempels. Het dorp is één van India's belangrijkste leveranciers van tempelbeelden. In het dorp en de naaste omgeving vind je tientallen 'open' beeldhouwwerkplaatsen. Mamallapuram is tevens een badplaats aan de hippe route door India. Er zijn strandtentjes waar je geroosterde vis kunt eten en winkeltjes waar je handelswaar uit heel India kunt kopen. Vanwege de beperkte schaal en de 'alternatieve' westerse invloeden kun je hier rustig wennen aan het ruimschoots aanwezige India. Op de derde dag vertrekken we 's ochtends met een eigen bus naar Tirupati (Andhra Pradesh), waar we na enkele uren aankomen. Onderweg lunchen we in Kanchipuram.

Tirupati (2-3 dagen)
Tirupati ligt aan de voet van de zeven beboste heuvels van Tirumala. In deze heuvels ligt de oude hindoe-tempel van Venkateshwara die elke dag duizenden pelgrims trekt. In Tirupati zie je weinig blanke gezichten. De plaats is vooral ingericht op het ontvangen, behuizen en voeden van de grote stromen gelovigen. Naast een grote tempel vind je in deze stad bijzondere, kleine tempels, een tehuis voor asceten en een chaotisch centrum. In Tirupati verblijven we in dat centrum.

Op de tweede dag in Tirupati vertrekken we 's morgens per lokale bus naar de voet van de heuvels, waar we een 15 km lange voettocht beginnen naar de Venkateshwara-tempel. De tocht, die overigens ook per bus ondernomen kan worden, leidt steil omhoog, langs apenbossen en kleine tempeltjes. Onderweg worden we vergezeld door tientallen pelgrims. Rond de tempel is een ware stad ontstaan. Er zijn banken, hotels, restaurants, parken en veel winkels. Ook is er een enorm kappersgebouw waar pelgrims, mannen, vrouwen en kinderen, zich met honderden tegelijk kaal laten scheren om hun haar te offeren.

Op de ochtend van de derde dag vertrekken we per trein naar Vijayawada, waar we een paar uur later aankomen. We blijven hier zeven dagen en concentreren ons vooral op de 'andere kant van India'. Het programma wordt deels verzorgd door het plaatselijke straatkinderenproject (SKCV).

Vijayawada (8 dagen)
Vijayawada is een oude handelsstad gelegen aan de machtige rivier de Krishna. Het is een rijke stad met een vruchtbaar achterland. De rijkdom is ongelijk verdeeld. De handelaren in de Oude Stad en de grote boeren uit de omgeving zijn rijk. Tegelijkertijd wemelt het in de stad van fietsriksja's die worden rondgepeddeld door een leger van arme sloebers die oorspronkelijk uit de armere plattelandsgebieden van Andhra Pradesh komen. Zo'n veertig procent van de lokale bevolking moet rondkomen met een gezinsinkomen van minder dan vijftig Euro per maand. Overal in de stad zie je volks- en krottenwijkjes: langs de irrigatiekanalen, tegen de heuvelruggen en zelfs in de rivierbedding. De Oude Stad is één groot doolhof. Sommige straatjes zijn niet meer dan mens-breed. Dit deel van de stad is het domein van de hogere kasten: de priesters en de groothandelaren. Je kunt hier bijna alles kopen. De meeste goederen worden rondgeduwd en -gefietst op zware karren. Er is geen plaats voor auto's. Er zijn verschillende oude tempels, zoals de Shiva-tempel en de Kanaka Durga-tempel.

In Vijayawada verblijven we in een centraal gelegen hotel. Tijdens ons verblijf in Vijayawada staan de volgende activiteiten op het programma: Op de ochtend van de zevende dag vertrekken we met de trein naar Visakhapatnam, waar we in de middag aankomen.

Visakhapatnam (8 dagen)
In tegenstelling tot Vijayawada, een handels- en transportstad bij uitstek, is Visakhapatnam vooral een industriële stad. Het is één van de snelst groeiende steden van India. Het aantal inwoners heeft de één miljoen ruim overschreden. Toch komt de stad op het eerste gezicht over als een relatief ruime, groene stad. De ligging aan zee en de natuurlijke haven vormen de motor van de stedelijke groei. Op dit moment is Visakhapatnam de tweede havenstad van India. De haven en de ermee verbonden publieke industriële investeringen hebben van Visakhapatnam een stad van ambtenaren gemaakt. Rond de veertig procent van de beroepsbevolking werkt voor de overheid.

Visakhapatnam is een conglomeraat van dorpen. Het centrum wordt gevormd door een oude vissersnederzetting waaromheen een groot aantal dichtbevolkte, kastengebonden volkswijken zijn ontstaan. Het is een ongeordend geheel van gebouwen en hutten gelegen aan smalle, kronkelende straatjes en kleine pleintjes. De stad wordt omgeven door een tropisch heuvellandschap dat uitmondt in lange zandstranden aan de Golf van Bengalen. Ten noorden van de stad, bovenop een heuvel, ligt een belangrijke hindoe tempel gewijd aan de half-mens-half-leeuw-incarnatie (Narasimha Swami) van Vishnu. Dieper landinwaarts is een bergachtige streek met een eigen, geïsoleerde (tribale) bevolking.

In Visakhapatnam logeren we in een levendig hotel, in het centrum van de stad, dat bekend staat om zijn onovertroffen zuid-indiase maaltijden. We beginnen ons programma in Visakhapatnam en omstreken ver buiten de stad, met een tweedaags verblijf in de rust van Rushikonda, een heuvel aan zee. Ons eenvoudig hotel ligt op die heuvel en biedt een wijds uitzicht op een leeg strand en de Golf van Bengalen. Voorts staan er de volgende activiteiten op het programma: Op de zevende dag van ons verblijf in Visakhapatnam nemen we 's avonds laat de trein naar Puri (Orissa), waar we de volgende ochtend aankomen.

Puri (3 dagen)
Puri is evenals Tirupati een belangrijk hindoe-pelgrimsoord. De grote groepen pelgrims concentreren zich rond de oude tempel van Jaganath, die ook ruimte biedt aan hele legers apen. Naast pelgrimsoord is Puri één van de weinige badplaatsen voor een groot indiaas publiek. Tot slot herbergt het stadje een reizigersnederzetting, gelegen aan de rand van de stad, bij een groot vissersdorp.

Er kunnen verschillende excursies worden georganiseerd, b.v. naar de bekende, tempel van Konark. Voor de ware tempelliefhebber bestaat de mogelijkheid om de stad van de tempels, Bubaneshwar, te bezoeken. Op de derde dag in Puri nemen we 's avonds de trein naar Kolkata, waar we de volgende ochtend aankomen.

Kolkata (3 dagen)
Kolkata (Calcutta) staat bekend als de meest chaotische en armzalige stad van India. Tegelijkertijd is het ook de culturele hoofdstad van het land. Al wat mooi en ellendig is in India, vind je in Kolkata in zijn meest geconcentreerde vorm. Ooit was dit de hoofdstad van Brits India en een rijk handelscentrum, een smeltkroes van culturen. De stad staat vol overblijfselen uit de glorietijd: koloniale gebouwen, handelshuizen, paleizen, grote villa's, kerken, synagogen, tempels en moskeeën. Sinds haar glorietijd, is de stad enorm gegroeid en in verval geraakt. We bieden een aantal wandelroutes aan die de mooiste plekjes van de stad laten zien. Op de avond van onze derde dag in Kolkata vlieg je terug naar Amsterdam, waar je de daaropvolgende dag aankomt.
reis op maat

weversroute

oostkustreis

architectuurreis

keralareis

reisdagboeken

reizen algemeen
  OOSTKUSTREIS < reizen < start
  START
  REIZEN > reis-op-maat | weversroute | oostkustreis | architectuurreis | keralareis | reisdagboeken
  HANDEL > overhemden | kalamkari | papiermaché beelden | bronzen beelden | Mithila paintings |
          filmposters | RVS serviesgoed | slingers | dhurries | houtdraaiwerk | rotan | messing potten |
          marktkalender
  CONTACT
  LINKS > SKCV